Menstruatie en anticonceptie zijn beide belangrijke onderwerpen. Het kiezen van de juiste menstruatieproducten is een persoonlijke zoektocht naar wat voor jou het prettigst werkt, net als het vinden van de anticonceptiemethode die het beste bij je past. Daarbij kan het combineren van menstruatieproducten met anticonceptie soms ook best ingewikkeld zijn. Kun je bijvoorbeeld een tampon en spiraal veilig met elkaar gebruiken? In deze blog leggen we uit hoe een spiraal precies werkt, welke invloed de draadjes hebben op je menstruatieproducten en hoe je het veilig samen kunt gebruiken.
Hoe werkt een spiraalt en waar zitten de draadjes?
Een spiraaltje (IUD – intra-uterine device) is een klein, flexibel ankertje dat in de baarmoeder wordt geplaatst als langdurige anticonceptie. Er zijn twee soorten:
- Hormoonspiraal (bijv. Mirena, Kyleena) – Geeft hormonen af om zwangerschap te voorkomen.
- Koperspiraal (bijv. T-Safe, Ballerine) – Bevat geen hormonen, maar werkt door koperionen af te geven, die zaadcellen inactiveren.
Een spiraaltje heeft altijd twee dunne draadjes die via de baarmoedermond in de vagina uitsteken. Deze draadjes worden door de arts of verloskundige kort afgeknipt, zodat ze niet te lang zijn en geen problemen veroorzaken bij het inbrengen of verwijderen van tampons, een menstruatiecup of tijdens seks.
Als je spiraal net is geplaatst, is het verstandig om een paar dagen (ongeveer 3 tot 7 dagen) te wachten voordat je tampons gebruikt. Dit heeft een paar redenen:
- Je baarmoeder en baarmoedermond zijn nog gevoelig na de plaatsing.
- De draadjes moeten zich nog “zetten”, zodat ze niet onnodig in beweging komen.
- De kans op een lichte bloeding of kramp is hoger, en het is dan fijner om menstruatieondergoed te gebruiken. Onze Beppy panties zijn voorzien van verstelbare kliksluitingen aan de zijkanten, zodat je de pasvorm eenvoudig kunt aanpassen aan jouw behoeften. Dankzij de meerdere absorberende lagen blijft je ondergoed de hele dag en nacht droog en hygiënisch!
Zijn een tampon en spiraal veilig te gebruiken samen?
Kun je een tampon en spiraal samen gebruiken? Ja, dat kan veilig! Toch maken sommige vrouwen zich zorgen dat een tampon het spiraaltje kan verplaatsen of er zelfs per ongeluk aan kan trekken bij het verwijderen. Gelukkig is die kans zeer klein, en dat heeft een aantal belangrijke redenen:
- Het spiraaltje zit stevig in de baarmoeder
Een spiraaltje wordt diep in de baarmoeder geplaatst en blijft goed op zijn plek zitten. Het risico dat het verschuift of uitgestoten wordt, is laag (ongeveer 2-10% van de gevallen), en dat gebeurt niet door het gebruik van tampons. - De draadjes zijn kort afgeknipt
De spiraaldraadjes steken een klein stukje uit de baarmoedermond en worden door de arts of verloskundige kort afgeknipt. Hierdoor is de kans dat ze verstrikt raken met een tampon zeer klein, zelfs als je tampon wat hoger in de vagina zit. - Correct gebruik van tampons voorkomt risico’s
Door je tampon voorzichtig in te brengen en schuin naar achteren te duwen (richting je rug in plaats van recht omhoog), voorkom je onnodige wrijving met de spiraaldraadjes. Ook bij het verwijderen is het belangrijk om de tampon recht naar beneden uit te trekken en niet te forceren.
Met deze voorzorgsmaatregelen kun je zonder zorgen een tampon en spiraal gebruiken.
Zijn alle tampons veilig bij een spiraal?
Ja, maar sommige tampons zijn fijner dan andere in combinatie met een spiraal. Veel vrouwen geven de voorkeur aan Beppy tampons vanwege hun unieke eigenschappen. Hier zijn enkele voordelen van onze menstruatiesponsjes als je een spiraal hebt:
- Geen touwtje: Hierdoor is de tampon discreet en ideaal voor activiteiten zoals zwemmen, sporten en zelfs seks tijdens de menstruatie.
- Zacht en flexibel: De Beppy WET en DRY tampons passen zich aan je lichaam aan, waardoor ze comfortabel zitten en minder kans hebben om tegen de draadjes van je spiraal te schuren.
- Hygiënisch en huidvriendelijk: Ontwikkeld door gynaecologen en dermatologisch getest, waardoor ze veilig zijn in gebruik.
Waar moet je op letten bij het inbrengen?
Breng de tampon op de juiste manier in. Zorg ervoor dat je de tampon correct plaatst en niet te diep duwt, zodat de draadjes van het spiraaltje niet per ongeluk worden geraakt. Omdat Beppy tampons geen touwtje hebben, verwijder je ze met je vingers. Doe dit voorzichtig en trek niet te hard, om te voorkomen dat je aan de draadjes van de spiraal trekt. Daarnaast is het verstandig om regelmatig te controleren of je spiraal nog goed op zijn plaats zit door voorzichtig aan de draadjes te voelen. Mocht je merken dat je spiraal anders aanvoelt of ervaar je ongewone klachten, neem dan contact op met je gynaecoloog.
Heb je nog vragen over onze producten of andere onderwerpen? Neem dan gerust contact met ons op!
Bronnen en verdere informatie:
Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) – www.nvog.nl
Rutgers Kenniscentrum Seksualiteit – www.rutgers.nl