Urineblaas
De blaas is een belangrijk orgaan in het urinewegsysteem. Het bevindt zich in het bekken, boven en achter het schaambeen. Urine wordt gemaakt in de nieren en gaat naar de blaas via de urineleiders, die deze organen met elkaar verbinden. De blaas slaat urine op totdat deze signalen van het lichaam ontvangt om deze te legen. Urine verlaat dan de blaas via de urethra of plasbuis. Verschillende aandoeningen met betrekking tot de blaas en plasbuis kunnen een gevoel van volheid of druk op de blaas veroorzaken.
De blaas en darmen reageren onder andere op krampen van de baarmoeder tijdens de menstruatie. Dit alles zorgt ervoor dat je vaak aandrang kunt voelen en dat het plassen en ontlasten soms pijnlijk kunnen zijn.
Ook andere factoren spelen een rol. Rond je menstruatie is je buik wat dikker. In de premenstruele fase houd je meestal vocht vast. Door de dikkere laag baarmoederslijm is de baarmoeder iets vergroot.
Ook myomen (vleesbomen) en bijvoorbeeld een menstruatiecup of tampon nemen wat ruimte in. Dat alles geeft extra druk op de blaas en/of urinebuis. Dit verklaart meteen waarom je aan het begin van je menstruatie meestal vaker moet plassen.
Maar meestal is er bij het gebruik van een menstruatiecup een sprake van directe druk op de blaas, maar van druk op de urineleider. Als de menstruatiecup halverwege de vagina geplaats wordt, zou een menstruatiecup de urineleider een beetje kunnen toedrukken. Omdat de urine dan niet of minder makkelijk de blaas kan verlaten ontstaat er druk op de blaas. Meestal is dit probleem direct verholpen kort na het uitnemen van de menstruatiecup en het plassen daarna. Advies is in die gevallen waar dit voorkomt de menstruatiecup dieper te plaatsen.
Wilt u meer weten over de cup?
Neem dan contact met ons op via: [email protected]
Of bel naar: +3110 467 65 73